Tulevaisuuden parhaat sängyt

Tulevaisuuden parhaat sängyt

VISIOINTIA SÄNKYJEN TULEVAISUUDESTA

Millaisia tulevat olemaan tulevaisuuden parhaat sängyt? Olemme pohtineet asiaa Levosilla paljon, ja kokosimme todennäköisimmistä tulevaisuuden skenaarioistamme yhteenvedon tähän artikkeliin.

Sänkyjä ja patjoja suunnittelevan yhtiön on tarpeellista yrittää nähdä tulevaisuuteen ja ymmärtää, millaisiksi sängyt tulevaisuudessa tulevat kehittymään. Niinpä olemme Levosilla tehneet juuri sen.

Aluksi meidän täytyi määritellä, mikä on parhautta sängyissä, ja määrittelimme sen näin: Paras sänky on terveellisin nukkua, eli se tukee parhaiten käyttäjänsä terveyttä, elämänlaatua, onnellisuutta ja pitkää ikää.

Seuraavassa tuloksia pohdinnastamme:

Ensinnäkin pidämme varmana, että tulevaisuuden parhaat sängyt tulevat antamaan käyttäjilleen nukkumisergonomisesti arvioituna erinomaisen tuen. Niiden on käytännössä pakkokin tehdä niin, koska muuten ne eivät ainakaan nykytietämyksen perusteella voi olla kovin terveellisiä nukkua.

Ylipaksut joustin– ja vaahtomuovipatjat ovat jo nykypäivään mennessä kestäneet käytössä yllättävän pitkään ja, vaikka ne ovatkin ajan myötä kehittyneet, voi hyvällä syyllä ennustaa, että ylipehmeyden ja –joustavuuden käyttämisen tie patjojen saamiseksi mukautumaan nukkujan vartalon muotoihin alkaa viimein olla kuljettu loppuun. Niiden avulla ei saa annettua riittävän vakaata tukea, eikä niiden antamaa tukea ole mahdollista kohdistaa riittävän tarkasti. Tulevaisuuden parhaat patjat tulevat tukemaan vartaloa jokaisessa vartalonkohdassa yksilöllisesti sopivan suurella tukivoimalla.

Sänky saa aina tukensa jostakin, yleensä lattiasta, ja sängyn tehtävä on välittää saamansa tuki mahdollisimman hyvällä tavalla nukkujan vartalolle. Voidaankin olla varmoja siitä, että tulevaisuuden terveellisimmissä sängyissä huolehditaan, että sängyn itsensä saama luotettava tuki välittyy nukkujan vartalolle yksilöllisesti ja tarkasti, juuri halutulla voimalla ja joustaen juuri sen verran kuin on ergonomisesti hyvä joustaa. Käytännössä tulevaisuuden parhaat sängyt tulevat tukemaan vartaloa monilla vartalon kohdilla kuin luotettava jäykkä materiaali, vaikka nukkujan kokema tuen kovuus saadaankin poistettua ja patja saadaan tuntumaan miellyttävältä vartaloa vasten.

Arviomme on, että hyvinvointia tukevan fysiologisesti laadukkaan tuen antamisessa ollaan sänkykehityksessä tällä hetkellä vasta kehityskaaren alkupuolella. Sillä saralla tullaan tulevaisuudessa todennäköisesti näkemään vielä suuria hyppäyksiä eteenpäin. Eräs kehityksen osa-alue tulee epäilemättä olemaan sängyn toimiminen yksilöidysti kullekin käyttäjälle mahdollisimman sopivalla tavalla. Tulevaisuuden parhaat sängyt tulevat varmasti olemaan älykkäitä, oppivia ja sopeutuvia. – Kauas unholaan tulevat jäämään nykyiset ylijoustavat sängyt, joissa patja kyllä mukautuu nukkujan vartalon muotojen mukaisesti hyvin, mutta kykenee antamaan vartalolle tukea vain välttävästi.

Vielä tällä hetkellä eletään sänkymarkkinoiden kärkituotteissakin aikaa, jossa sänkytuote voidaan muokata asiakkaalle yksilölliseksi vain kerran, ja tämä tapahtuu tuotteen valmistamisen tai kokoamisen yhteydessä. Sängyn mukauttaminen nukkumisen aikana eri nukkuma–asentoihin ei vielä tapahdu älykkäästi reaaliajassa, vaan se on toteutettu jollakin yksinkertaisella mekaanisella ratkaisulla, tyypillisesti fysikaalista jousivoimaa hyödyntäen – jolloin se on väistämättä epävakaata ja epätarkkaa.

Profiilipatjan 3D-suunnitelma

Tulevaisuudessa, kun sängyissä otetaan käyttöön tietokoneistettu älykäs teknologia, saadaan sänkyjen mukautuminen nukkujan tarpeisiin tapahtumaan juuri oikeaan aikaan ja juuri halutulla tavalla. Tällöin tekniikka aistii jatkuvasti nukkujan tilaa sekä muita nukkumiseen mahdollisesti vaikuttavia asioita, ja paitsi jo etukäteen proaktiivisesti ohjaa nukkumisen tapahtumaan mahdollisimman terveellisellä ja hyvät lopputulokset tuottavalla tavalla (esimerkiksi ehkäisee epämukavuudet ja tarpeettomat havahtumiset unesta jo ennalta), myös reaktiivisesti eli tapahtumiin reagoiden palauttaa nukkujan unenaikaisten tapahtumien jälkeen mahdollisimman hyvin ja nopeasti nukkumiselle otolliseen tilaan – vieläpä yksilöllisesti kutakin nukkujaa jatkuvasti yhä paremmin ja paremmin tuntemaan oppien. – Puhumattakaan siitä, että älysänky tietenkin osaa olla yhteydessä ja ohjata älykodin muita järjestelmiä, kuten verhoja ja kahvinkeitintä, sekä käyttää Internetiä ja olla sen välityksellä yhteydessä kaikkiin tarvittaviin tahoihin, esimerkiksi nukkujan henkilökohtaisesta treenaamisesta ja terveydenhuollosta vastaaviin ihmisiin, kuten personal traineriin ja lääkäriin. – Tulevaisuuden sänky tulee todennäköisesti olemaan ihmisen hyvinvoinnin ja voimavarojen latausalusta, joka paitsi jatkuvasti huolehtii unenlaadusta, myös hoitaa terveyttä ja kykenee tunnistamaan monet sairaudet – esimerkiksi huomaa jo varhaisessa vaiheessa, jos nukkuja on sairastumassa flunssaan tai johonkin vieläkin vakavampaan sairauteen.

 

– Eikö siinä ollutkin jo riittävän huimia pohdintoja ja tulevaisuuden visiointeja? – Meidän mielestämme oli, joten tähän meidän on hyvä jarruttaa – ja jättää kaikkein villeimmät tulevaisuuden visiointimme vielä hautumaan ja jalostumaan – jottei lipsahdeta pois todennäköisten tulevaisuuden kehityskulkujen alueelta.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan johtopäätöksenä pohdinnastamme voimme todeta, että sänkyjen kehityksessä on selvästikin vielä pitkä matka kuljettavana. Todennäköisesti olemme vasta sänkyjen kehityksen alkupuolella. - Synkkyyteen ei kuitenkaan tarvitse vajota, sillä voimme jo tänä päivänä ostaa Levosilta juuri meille yksilöllisesti sovitetun ergonomisesti laadukkaan tuen antavan Raepatjan ja vartalontuennan täydentävät tukityynyt. – Ne edustavat tämän hetken terävintä huippua sänkykehityksessä.

 

Eikä Levos tule tulevaisuudessakaan jäämään polkemaan paikoillaan sänkyjen kehityksessä. Levos on sitoutunut aina vain parempien ja terveellisempien sänkyjen kehittämiseen. Tämä on Levosin lupaus teille:

Jos Levosin tuotteita ostamalla tuette Levosia ja niin tehden mahdollistatte sen, että Levos voi tehdä lisää sänkyjen ja makuusijojen kehitystyötä, Levos tulee kehittämään sänkyjä ja makuusijoja yhä paremmiksi ja hyvinvointia paremmin tukeviksi – jotta me kaikki voisimme tulevaisuudessa nukkua paremmin ja terveellisemmin.

Levos perustettiin siksi, ettei sänky– ja patjamarkkinoilla ollut riittävän hyviä tuotteita tarjolla. Levos ei ole ikinä pelännyt kehittää ratkaisuja, jotka ovat erilaisia kuin muilla. Sillä tavalla Levos tulee toimimaan jatkossakin. – Kannattaa pysyä kuulolla Levosin kehitystyön tuloksista esimerkiksi liittymällä Levosin uutiskirjeen tilaajaksi.

 

– Eikö olisikin hienoa, jos maailmassa olisi varma keino ehkäistä makuuhaavat? – Sellainen voi hyvinkin olla mahdollista Levosin kehitystyön tuloksena tulevaisuudessa.

Lue lisää:

Millainen on hyvä ryhti?

Olkapäät takana, pää pystyssä, vatsa tiukkana, selkä suorana? Tarkoittaako hyvä ryhti näitä asioita?

Lue lisää >>

Mitä ergonomia on?

Ergonomiahan tarkoittaa sitä, että sängyt, kengänpohjat, käyttöesineiden kahvat ym. muotoillaan ihmisen kehon mukaisesti – eli ergonomisiksi. – Eli ergonomia on siis… – ”kehonmukaistamista”? – Vai onko sittenkään?

Lue lisää >>

Rakeet patjan täytteenä

Suurin uudistus, jonka Levos toi nukkumiseen, on rakeiden käyttäminen ergonomisten patjojen ja tukityynyjen täytteenä. Mikä rakeiden käyttämisessä on niin hyvää, että rakeita käyttämällä nukkumisen ergonomia saadaan nostettua uudelle tasolle?

Lue lisää >>
Vieritä ylös