Vesa Hesso

Tarinamme

LEVOSIN TARINA

Hei. Olen Vesa Hesso, Levosin perustaja. Kerron tässä artikkelissa Levosin perustamisesta ja siitä, mitkä tapahtumat johtivat Levosin perustamiseen.

Yhteenvetävästi voi sanoa, että perustin Levosin siksi, että sänkymarkkinoilta puuttui kunnollisia vaihtoehtoja. En itse löytänyt sänkymarkkinoiden tarjonnasta yhtään sellaista sänkyä tai patjaa, jollaista olin etsimässä. Tuntui, että kaikki patjojen valmistajat tarjosivat vain samoja vanhoja ratkaisuja.

(Asia myös vahvistui minulle myöhemmin, kun tutkin sitä tarkemmin: Mitään suurta edistysaskelta ei oltu esitelty patjoihin yli 50 vuoteen; Minun kriteereilläni arvioituna viimeisin suuri edistysaskel nukkumisessa (täytyy olla uusi nukkumisergonomiaa oleellisesti parantava keksintö, joka sopii laajasti käytettäväksi) oli NASA:n vuonna 1966 patentoima viskoelastinen vaahtomuovi, joka on jatkokehitetty versio vaahtomuovista, jonka Dunlop patentoi vuonna 1927.)

Sellaiset patjat eivät sovi kipeälle selälleni, joka tarvitsee kunnollisen tuen. – Eivätkä sellaiset sovi monen muunkaan selälle. Siksi lähdin kehittämään Levos-patjoja, jotka ovat rakenteeltaan ja toimintaperiatteeltaan erilaisia kuin mitkään tarjolla olleet patjat.

Olen saanut omat selkävaivani pois Levos-patjojen ja -tukityynyjen avulla (toimin jo ennen Levosin tuotteiden myynnin aloittamista yli vuoden ajan Levos-patjojen ja -tukityynyjen ainoana testinukkujana, ja jatkan vielä tänä päivänäkin Levosin tuotteiden, etenkin uutuuksien, testinukkujana toimimista, koska haluan itse henkilökohtaisesti varmistaa, että Levosin tuotteet toimivat, ennen kuin ne pääsevät myyntiin), ja lisäksi olen positiiviseksi yllätyksekseni samalla saanut nostettua fyysisen kuntoni aivan uudelle tasolle, elämäni huippukuntoon (huom. vaatii terveellisen nukkumisen lisäksi myös terveellistä liikuntaa ja terveellistä ruokavaliota), mikä ei ennen ollut kovistakaan ponnisteluistani huolimatta onnistunut. – Olen onnellinen siitä, että Levosin patjat ja tukityynyt ovat tänä päivänä muidenkin ostettavissa, jotta muutkin voivat saada niistä apua hyvinvointiinsa.

Levosin lähtölaukaus

Ajatus Levosista oli muodostunut mielessäni jo vuosia, ehkä jopa vuosikymmeniä, aiemmin omien nukkumishaasteideni, patjaongelmieni ja yrittäjyyshaaveideni myötä, enkä osaa sen syntyä tarkemmin ajoittaa.

Joka tapauksessa ajatus Levosista oli jo valmiina mielessäni silloin, kun alkuvuonna 2017 kahden viikon aikana tapahtui jotakin, mitä pidän Levosin lähtölaukauksena.

– En ollut ennen niitä viikkoja lainkaan suuntaamassa yrittäjäksi, vaan uskoin jatkavani käymistäni rutiininomaisesti töissä samassa työpaikassa, jossa olin käynyt töissä jo miltei 20 vuotta.

Työpaikallani tapahtui kuitenkin juuri silloin suuria muutoksia. Työpaikkani oli vast'ikään yhdistynyt kahden muun yhtiön kanssa, ja uuden yhdistyneen yhtiön työtehtäviä jaettiin uudestaan. – Enkä ollutkaan siinä jaossa saamassa sellaisia työtehtäviä, joissa olin toiminut tai joista olin kiinnostunut.

Niinpä vain kaksi viikkoa ennen lähtöäni vanhasta työpaikastani minulle ensimmäistä kertaa tuli edes mieleeni ajatus, että saattaisin päätyä lähtemään pois vanhasta työpaikastani.

Halusin tehdä tärkeää työtä maailman parantamiseksi

Kun lähdin vanhasta työpaikastani, lupasin itselleni, että käytän riittävästi aikaa sen selvittämiseen, mitä työtä tässä maailmassa pidän niin tärkeänä, että voisin tehdä sitä onnellisena vaikka eläkkeelle jäämiseeni saakka.

Pohdin, mitkä asiat ovat maailmassa eniten pielessä, ja mitä niistä minä osaisin ja pystyisin korjaamaan – ja saisin samalla myös elätettyä perheeni työlläni.

Mielestäni yksi maailman suurimmista ongelmista oli se, ettei missään ollut tarjolla tarpeeksi hyviä ja terveellisiä nukkumispatjoja – eikä siten myöskään erittäin hyvälaatuista nukkumista. – Sen ongelman korjaamista voisin hyvinkin tehdä työkseni vaikka koko lopputyöelämäni ajan.

Niinpä päätin selvittää, olisiko minulla tarpeeksi annettavaa sänkyjen, patjojen ja nukkumisen apuvälineiden kehittämiselle, ja aloin järjestelmällisesti keksimään – en enempää enkä vähempää kuin – tapoja, joilla tekisin parempia sänkyjä ja patjoja kuin maailman silloiset parhaat sängyt ja patjat olivat.

– Samalla opin, etteivät sängyt ja patjat tosiaankaan olleet kehittyneet lähes sataan vuoteen millään oleellisella tavalla, ja tulin siitä todella vihaiseksi sänky- ja patjayhtiöille, jotka eivät olleet kantaneet kehittämisvastuutaan.

Kun muutaman kuukauden ponnistelemisen jälkeen olin pystynyt keksimään monta tapaa, joilla sängyistä ja patjoista saisi todennäköisesti oleellisesti parempia kuin mitkään markkinoilla olevat sängyt ja patjat olivat, asia oli selvä: Minusta tulisi sänky- ja patjayrittäjä – sekä laadukkaan nukkumisen sanansaattaja!

 

viritelty runkopatjasanky 2019

Tuumasta toimeen

Ryhdyin tekemään kokeita oppiakseni tuntemaan paremmin sitä, miten nukkumisesta todella saadaan laadukkaampaa.

Sänkyjen ja patjojen huutava perusongelma oli minulle kyllä aivan selvä: Niiden vartalolle tarjoama tuki oli huonolaatuista – liialla pehmeydellä tai liialla joustavuudella pilattua – tai sitten jäykkää tukea käytettiin patjoissa epäergonomisesti, jolloin vartalo jäi monilla ihmisillä vieläkin huonommin tuetuksi.

Mutta sitä en vielä tuntenut riittävän hyvin, miten saan korjattua asiat ja tehtyä nukkumisesta laadukkaampaa sekä terveellisempää.

Aloitin opettelemalla virittämään pari vuotta vanhan runkopatjasänkyni sellaiseksi, että sain taas nukuttua sillä hyvin. Se oli tärkeä onnistuminen. Vanhan sänkyni virittelyn rajat tulivat kuitenkin nopeasti vastaan (vanha sänkyni ei liian joustavana mahdollistanut enää parempaa nukkumistulosta), joten minun täytyi seuraavaksi ryhtyä rakentamaan kokeilupatjoja alusta saakka itse.

styrox-patja aluksi 2017

Ensimmäinen kokeilupatja styroxista

Rakensin ensimmäisen kokeilupatjani testatakseni kovaa, mutta ergonomista patjaa: Ostin talojen lattioiden rakentamiseen tarkoitettuja 10 cm paksuja styrox-levyjä ja kaiversin niihin veitsellä minun vartaloni muotoisen painumakuvion kylkiasennossa nukkuessani.

Kun menin kaivertamaani kuoppaan makamaan, patja tuntui erinomaiselta – tuki vartalolleni oli todella hyvä – selkeästi parempi kuin millään muulla patjalla. – Olin saanut aikaan myynnissä olleita patjoja paremman patjan!

– Styrox-patja ei kuitenkaan kestänyt todellisen nukkumisen koetusta: Kun yritin nukkua styrox-patjallani koko yön, heräsin noin 2 h kuluttua nukumaanmenostani tuskallisen epämukavaan oloon.

Siihen mennessä vartaloni oli jo tuskastunut olemaan yhdessä asennossa ja viestitti, että nyt tarvitsee kääntyä – mutta styrox-patjani ei mahdollistanut muissa asennoissa nukkumista – ja loppuyöksi minun täytyi mennä nukkumaan vanhaan sänkyyni.

Styrox-patjan virittelyä

Seuraavaksi kaiversin styroxiin mahdollisuuden kääntyä toiselle kyljelle ja myös selälleen (kunhan olkapään kuoppaan laittoi kääntyessään täytteeksi kauratyynyjä), ja mahdollistin myös käsien ja jalkojen liikuttelun unen aikana sivusuunnassa.

Sitten koitin taas nukkua patjallani – enkä taaskaan nukkunut hyvin. Sain kyllä sillä kertaa nukuttua koko yön 8 h, mutta havahduin vähintään tunnin välein, ja kroppaani kolotti, enkä voinut sanoa nukkuneeni ollenkaan hyvin.

– Olin nimittäin veistäessäni styroxista enemmän pois aiheuttanut sen, että tuesta vartalolleni oli hävinnyt suuri osa, eikä patjalla nukkuminen enää sen jälkeen tuntunutkaan paremmalta kuin kaupan patjoilla nukkuminen – päin vastoin.

Patja oli myös liian joustamaton aiheuttaen sen, että monia kertoja yössä se tuntui epämiellyttävän kovalta jossakin kohtaa vartaloani – ja, jos ajauduin olemaan sen päällä hiemankaan väärässä kohdassa, tuki vartalolleni ei ollut enää lainkaan hyvä.

Helpotusta tukityynyistä

Keksin ottaa avukseni raetäytteiset tukityynyt, ja niiden avulla sain korjattua styrox-patjani nukkumismukavuutta jo varsin siedettäväksi, mutta vieläkään nukkumismukavuus ei ollut lähelläkään haluamaani.

– Paljon olin joka tapauksessa jo siihen mennessä oppinut – todella arvokasta tietoa nukkumisesta ja nukkumisergonomiasta – joista monia oppeja yhä vieläkin hyödynnän päivittäin.

protopajani-08-2019

Levosin ensimmäinen raepatja

Oli tullut aika siirtyä patjakokeiluissani eteenpäin ja tehdä Levosin raepatjan ensimmäinen prototyyppiversio.

Ryhdyin työhön kotiompelukoneellamme, ja kahden viikon kovalla työllä sain kuin sainkin aikaan kunniakkaan vihreän prototyyppipatjan, jota minun kelpasi alkaa testaamaan. – Patja oli itse asiassa alunperin tarkoitettu helposti kauppakeskuksiin, marketteihin ja messuille mukaan otettavaksi näytepatjaksi, jonka saa nopeasti säädettyä erilaisille vartaloille sopivaksi, ja jonka avulla voin siten tarjota koemakuukokemuksen Levos-patjojen toimintaperiaatteesta sekä käyttötuntumasta monille eri ihmisille.

Siihen tarkoitukseen patjaa ei kuitenkaan koskaan tullut käytettyä, ja parempi niin, sillä yrittäessäni saada raekammioilla aikaan sekä vartaloa myötäilevän profiilin että hyvälaatuisen sivuttaistuen, raekammioista tuli niin paksuja, että jompi kumpi tavoitteistani kärsi pahasti: Joko patja oli niin pehmeä niin, että siihen upposi liikaa hyvälaatuisen profiilin kannalta, tai sitten patja oli niin kova, ettei se enää antanut kunnollista sivuttaistukea.

– Selvisi muuten jälkeenpäin, ettei kotiompelukoneemme ollut kestänyt silloista prototypisointiani kovin hyvin ja, kun vaimoni myöhemmin vei sen huoltoon, viankuvauksena luki: 'aviomies käyttänyt ompelukonetta'. – Silloin elettiin jo alkusyksyä 2019.

ensimmainen raepatjaprototyyppi

Vuosi vielä jaksettava Levosin nostamista pystyyn

Tuosta hetkestä kului vielä kokonainen vuosi ja enemmänkin, ennenkuin olin löytänyt Levosin raepatjoille ja tukityynyille valmistajan, saanut hiottua valmistajan kanssa raepatjan ja tukityynyjen tuotekehityksen maaliin ja Levos oli viimein valmis avaamaan verkkokauppansa sekä aloittamaan tuotteidensa myynnin.

Olihan se jälkikäteen ajatellen melkoinen reissu – joka onneksi tuli tehtyä!

Lue lisää:

Millainen on hyvä ryhti?

Olkapäät takana, pää pystyssä, vatsa tiukkana, selkä suorana? Tarkoittaako hyvä ryhti näitä asioita?

Lue lisää >>

Mitä ergonomia on?

Ergonomiahan tarkoittaa sitä, että sängyt, kengänpohjat, käyttöesineiden kahvat ym. muotoillaan ihmisen kehon mukaisesti – eli ergonomisiksi. – Eli ergonomia on siis… – ”kehonmukaistamista”? – Vai onko sittenkään?

Lue lisää >>

Selän jumppaaminen heti aamulla – hyödyt ja haitat

Selän jumppaaminen ja voimakkaat venyttelyt saattavat myös ylläpitää selän oireilua.

Lue lisää >>
Vieritä ylös