Selän jumppaaminen aamulla

Selän jumppaaminen heti aamulla – hyödyt ja haitat

MONI KOKEE SELÄN JÄYKKYYTTÄ JA MYÖS KIPUILUA SÄNGYSTÄ NOUSTESSAAN

Selän jumppaaminen ja voimakkaat venyttelyt saattavat myös ylläpitää selän oireilua.

Selän kipuillessa tai tuntuessa jäykältä herätessä luonnollinen toimintamalli saattaa olla, että selkää tekee mieli jumpata tai venytellä heti herättyä.

Jos koet selkäoireita aamuisin ja jumppaaminen aamulla helpottaa niitä, jatka samalla tavalla.

Jos kuitenkin selkäoireet jatkuvat pitkin päivää, vaikka jumppaat tai venyttelet aamulla, saattaa ainakin osittain syynä olla seuraava:

  • Yön aikana selkärangan välilevyjen nestepitoisuus nousee. Kehon ollessa makuuasennossa välilevyille ei kohdistu samanlaista painetta kuin pystyasennossa, ja välilevyt pääsevät keräämään nestettä, hieman kuin pesusieni. Tämä on siis täysin normaali ja hyvä asia.
  • Jos välilevyssä, hermojuuriaukossa tai rangan muissa rakenteissa on kuitenkin ärsytystä, saattaa tämä nestepitoisuuden kasvu ja välilevyn normaali tilavuuden laajeneminen kuitenkin aamuisin hieman altistaa oireilulle, varsinkin jos välilevyjen ollessa vielä "turpeana" alkaa selkää jumppaamaan tai venyttelemään ja taivuttelemaan voimakkaasti.

Jos aikataulusi siis sallii, kokeile mieluummin suorittaa aamutoimet normaalisti ja vasta n. tunnin päästä herätyksestä tee selän treenit ja venyttelyt. Tällöin aineenvaihdunta on lähtenyt tehokkaammin käyntiin ja myös välilevyn nestepitoisuus on hieman laskenut, ja selkä ei ole niin altis oireilulle.

Lue lisää:

Millainen on hyvä ryhti?

Olkapäät takana, pää pystyssä, vatsa tiukkana, selkä suorana? Tarkoittaako hyvä ryhti näitä asioita?

Lue lisää >>

Mitä ergonomia on?

Ergonomiahan tarkoittaa sitä, että sängyt, kengänpohjat, käyttöesineiden kahvat ym. muotoillaan ihmisen kehon mukaisesti – eli ergonomisiksi. – Eli ergonomia on siis… – ”kehonmukaistamista”? – Vai onko sittenkään?

Lue lisää >>

Rakeet patjan täytteenä

Suurin uudistus, jonka Levos toi nukkumiseen, on rakeiden käyttäminen ergonomisten patjojen ja tukityynyjen täytteenä. Mikä rakeiden käyttämisessä on niin hyvää, että rakeita käyttämällä nukkumisen ergonomia saadaan nostettua uudelle tasolle?

Lue lisää >>
Vieritä ylös