Raemäärän säätö putkella ja suppilolla

Raemäärän säätäminen

NÄIN SÄÄDETÄÄN LEVOS–TUOTTEEN RAEMÄÄRÄÄ

Kerromme tässä oppaassa, miten saat säädettyä Levosin raetäytteisten tukityynyjen ja patjojen rakeiden määrää – eli vähennettyä tai lisättyä rakeiden määrää. – Vinkkaamme myös, miten kannattaa ja miten ei kannata toimia.

On tärkeää, että raetäytteisten tukityynyjen, Raepatjan raekammioiden ja muiden raetäytteisten tuotteiden raemääriä voidaan säätää, koska raetäytteinen tuote ei toimi tarkoitetulla tavalla, jos siinä on sisällä väärä määrä täyterakeita.

Tärkein ohje raetäytteisen tuotteen täyttämisessä on: 'Älä ylitäytä', koska ylitäytetyn tuotteen raekammio ei pääse enää toimimaan raetäytteisen tuotteen lailla, vaan sen toiminta alkaa muistuttaa enemmän ja enemmän kiinteän kovan kappaleen toimintaa.

Kuitenkin lähes yhtä tärkeä ohje on: 'Älä vajaatäytä', koska vajatäytettykään raetäytteinen tuote ei saa toimittua kunnolla sillä tavalla kuin sen kuuluisi toimia.

Usein oikeaa itselle juuri sopivalta tuntuvaa raemäärää joutuu hakemaan kokeilemalla, joten raemäärän säätämiseen kannattaa alusta saakka asennoitua niin, että saman tuotteen raemäärää voi joutua säätämään useamman kuin yhden kerran ennenkuin sopiva raemäärä löytyy. – Onneksi Levos on kehittänyt työhön avuksi hyviä apuvälineitä, joilla homma hoituu nopeasti ja miellyttävästi.

Perustana Levosin itsesulkeutuva täyttöaukko

Edellytys sille, että Levos ylipäätään pystyi tuotteistamaan raetäytteiset nukkumistuotteet, oli raekammioiden raemäärien säätämisen saaminen tarpeeksi helpoksi. – Jokaisen Levosin asiakkaan tulee tarvittaessa pystyä suorittamaan säätö, ja siitä ei saa aiheutua (ainakaan kovin usein) rakeiden hallitsematonta leviämistä asuntoon.

Vetoketjut raetäytteisissä tuotteissa ovat liian epäluotettavia ja avatessaan tuotteeseen ison aukon ne mahdollistavat rakeiden joukkopaon ympäri asuntoa. – Lisäksi vetoketjut sisältävät kovia osia, joita ei raetäytteisiin nukkumistuotteisiin haluta tuntumaan kovilta, kylmiltä ja epämiellyttäviltä.

Ratkaisuksi Levos innovoi taipuisaan kangasputkeen perustuvan itsestään sulkeutuvan pelkkiä tekstiiliosia sisältävän rakeiden täyttö– ja –tyhjennysaukon. (Levos on hakenut patenttia kyseiselle keksinnölle.)

Täyttöaukko on pienikokoinen tukityynyn tai muun raekammion ulkovaipassa sijaitseva aukko, jonka reunoihin on raetiiviisti kiinnitetty kangasputki (tyypillisesti noin 15 cm–20 cm pitkä), joka työnnetään tuotteen käytön ajaksi tuotteen sisään rakeiden sekaan. Tällöin rakeiden paine litistää kangasputken littanaksi ja usein myös ryttyyn niin, että rakeet eivät pysty kulkemaan kangasputkessa. Kun raemäärää halutaan säätää, kangasputki vedetään ulos tuotteen sisältä (samalla kangasputken sisäpuoli kääntyy putken ulkopuoleksi ja kangasputken ulkopuolesta tulee putken sisäpuoli) ja kangasputken sisään työnnetään erillinen kova täyttöputki, jonka sisällä rakeet pystyvät kulkemaan sekä sisään että ulos päin.

Rakeiden säätämisen perustapa täyttöputkella ja suppilolla

Seuraava kuvasarja kuvaa raemäärän säätämisen kovan täyttöputken ja suppilon avulla. Kuvasarjassa suppilona käytetään 1,5-litran limsapullosta leikattua suppiloa, joka on teipattu kiinni 25 mm ulkohalkaisijaiseen täyttöputkeen. Kuvasarjassa vedetään täyttöaukon kangasputki ulos tukityynyn sisältä ja sitten ensin täytetään tukityynyä, ja sen jälkeen tyhjennetään tukityynyä, ja lopuksi tukityynyn täyttöputki työnnetään takaisin tukityynyn sisään.

raesaato-perus-001
raesaato-perus-002
raesaato-perus-003
raesaato-perus-004
raesaato-perus-005
raesaato-perus-006
raesaato-perus-007
raesaato-perus-008
raesaato-perus-009
raesaato-perus-010
raesaato-perus-011
raesaato-perus-012

Raemäärän säätäminen Levosin rakeidensäilytyspussin avulla 

Levos on kehittänyt rakeiden säilytykseen ja raemäärien säätämiseen erityisiä rakeidensäilytyspusseja, joissa on kiinni oma täyttöputki. Näin saadaan poistettua se rakeiden huoneistoon karkaamiselle altis vaihe, jossa rakeita nostetaan kauhalla tms. raepussista täyttösuppiloon.

Seuraava kuvasarja kuvaa raemäärän säätämisen Levosin rakeidensäilytyspussin oman täyttöputken avulla. Kuvasarjassa vedetään aluksi täyttöaukon kangasputki ulos tukityynyn sisältä ja sitten ensin täytetään tukityynyä, ja sen jälkeen tyhjennetään tukityynyä, ja sitten tukityynyn täyttöputki työnnetään takaisin tukityynyn sisään. Lopuksi vielä suljetaan Levosin Rakeidensäilytyspussin pohjan vetoketju.

raesaato-pukup-001
raesaato-pukup-002
raesaato-pukup-003
raesaato-pukup-004
raesaato-pukup-005
raesaato-pukup-006
Raemäärän säätö Levosin raepussilla
Raemäärän säätö Levosin raepussilla
Raemäärän säätö Levosin raepussilla
Raemäärän säätö Levosin raepussilla
raesaato-pukup-011
raesaato-pukup-012
raesaato-pukup-013
raesaato-pukup-014
raesaato-pukup-015
raesaato-pukup-016

Ja valmista tuli!

Eihän se kovin vaikeaa ollutkaan. Raemäärän säätämisestä selviää kyllä jokainen, eli sitä ei tarvitse epäillä.

Joskus tulee kyllä hieman sotkua, mutta harjalla ja rikkakihvelillä – tai pölynimurilla – siitä selviää. – Etenkin kevyiden EPP-muovirakeiden kanssa sotkua ei oikein voi edes kokonaan välttää, sillä niihin varautuu hieman stattista sähköä, ja koska yksittäinen rae ei paina paljon mitään, pienikin sähkövaraus saa vaikutettua rakeen liikkumiseen – ja esimerkiksi "liimautumiseen" kauhaan tai täyttöputkeen.

 

Tsemppiä raemäärien tärkeään säätämiseen!

– Ja muista myös, että me Levosilla kyllä neuvomme ja jelpimme, jos tarvetta ilmenee!

Lue lisää:

Millainen on hyvä ryhti?

Olkapäät takana, pää pystyssä, vatsa tiukkana, selkä suorana? Tarkoittaako hyvä ryhti näitä asioita?

Lue lisää >>

Mitä ergonomia on?

Ergonomiahan tarkoittaa sitä, että sängyt, kengänpohjat, käyttöesineiden kahvat ym. muotoillaan ihmisen kehon mukaisesti – eli ergonomisiksi. – Eli ergonomia on siis… – ”kehonmukaistamista”? – Vai onko sittenkään?

Lue lisää >>

Selän jumppaaminen heti aamulla – hyödyt ja haitat

Selän jumppaaminen ja voimakkaat venyttelyt saattavat myös ylläpitää selän oireilua.

Lue lisää >>
Vieritä ylös