Millainen on hyvä ryhti?

Millainen on hyvä ryhti?

HYVÄLTÄ NÄYTTÄVÄ ASENTO EI OLE AINA SAMA ASIA KUIN KEHOLLE HYVÄ ASENTO

Olkapäät takana, pää pystyssä, vatsa tiukkana, selkä suorana? Tarkoittaako hyvä ryhti näitä asioita?

Ryhdikäs asento näyttää hyvältä ja saattaa tehdä myös olon ryhdikkäämmäksi ja itsevarmemmaksi, ollen jo näin ainakin ajoittain tavoiteltava asia.

"Hyvä ryhti" on kuitenkin käsitteenä erittäin epätarkka, vaikeasti mitattava eikä korreloi esim. selkäkipujen tai -kivuttomuuden kanssa. Ihmisen ryhti myös muuttuu iän myötä, ja tämä on luonnollinen ikääntymiseen kuuluva muutos.

Etätyönteko on yleistynyt voimakkaasti ja samalla erityisesti päätetyöhön liittyvät haittavaikutukset. Moni etätyöntekijä ajatteleekin varmasti usein, että olenko hyvässä ryhdissä tai miten istua tietokoneella, ettei tulisi selkä/niska/hartiat kipeiksi?

Ryhti tulisi ajatella dynaamisena, jatkuvasti muuttuvana asentona

Keho ei ole liikkumattomana, vaikka luulemme esimerkiksi istuvamme paikallamme, sillä kehomme tasapainottaa asentoa huomaamattamme jatkuvasti, ja viimeistään hengitys tuottaa kehoon liikettä jatkuvasti.

On ihan ok vaikka välillä röhnöttää päätteen edessä tai sohvan nurkassa, kunhan istuma-asentoa vaihtelee, välillä kehoa suoristaa ja aktivoi tietoisesti ja mieluiten myös seisoo ja liikkuu välissä.

 

Mikään asento, oli se miten ”ryhdikäs” tahansa, ei ole hyvä, jos siinä on liian kauan, ja paras asento on aina seuraava!

Lue lisää:

Mitä ergonomia on?

Ergonomiahan tarkoittaa sitä, että sängyt, kengänpohjat, käyttöesineiden kahvat ym. muotoillaan ihmisen kehon mukaisesti – eli ergonomisiksi. – Eli ergonomia on siis… – ”kehonmukaistamista”? – Vai onko sittenkään?

Lue lisää >>

Selän jumppaaminen heti aamulla – hyödyt ja haitat

Selän jumppaaminen ja voimakkaat venyttelyt saattavat myös ylläpitää selän oireilua.

Lue lisää >>

Rakeet patjan täytteenä

Suurin uudistus, jonka Levos toi nukkumiseen, on rakeiden käyttäminen ergonomisten patjojen ja tukityynyjen täytteenä. Mikä rakeiden käyttämisessä on niin hyvää, että rakeita käyttämällä nukkumisen ergonomia saadaan nostettua uudelle tasolle?

Lue lisää >>
Vieritä ylös